torsdag 22 december 2011

Tar förskolan död på kreativiteten?

Det har nu gått ett år sen jag introducerade iPaden till barnen på min avdelning. När vi började vår projektgrupp så låg ännu användandet av surfplattor i undervisningssyfte i sin linda. Jag spenderade många timmar med att söka appar, spela, radera och fundera på hur jag kan använda de appar jag sparar i ett pedagogiskt syfte. För ett år sedan fanns det inte så mycket skrivet om plattan som ett pedagogiskt verktyg medan man nu kan googla fram en otrolig mängd information i ämnet. Det känns fantastiskt att vi har bidragit och deltagit till att IKT har börjat uppmärksammats på allvar i förskolan! Vår organisation har nu köpt in iPad till alla 7 förskolor och fler förskolechefer i Södertälje kommun har gjort detsamma till sina organisationer. Från att förskolan har legat väldigt efter inom IKT området börjar vi nu ligga i framkant. Och detta har skett på mindre än ett år! Fantastiskt!
Över hela världen ökar användandet av surfplattor och i skolan har man sett att användandet har bidragit till ökad måluppfyllelse.
Jag har funderat på de appar som lyfts fram i olika bloggar, diskussioner och sociala medier. Framför allt appar som ska "lära" barn om bokstäver. Alla appar är uppbyggda på ungefär samma sätt med tanken att vi alla lär på samma sätt. De appar som har högst betyg från pedagoger och högre vetande är appar som belönar på något sätt när det blir rätt. Jag är rätt fascinerad över att det inte finns en debatt om belöningstänket. Däremot finns det en pågående debatt om detta i många andra forum där det diskuteras pedagogik. Varför har det blivit så legitimt att likforma undervisningen? Det är som Ken Robinson säger: "Jag menar inte att om man har fel är samma sak som att vara kreativ. Men om du inte är beredd att ha fel så kommer du aldrig att komma på något orginellt." Vi behöver tänka mer på att fostra kreativa människor och inte följa de konservativa vindar som blåser i utbildningsvärlden. Ta er gärna tid till att se hela Ken Robinsons föreläsning - han är fantastisk att lyssna på

1 kommentar:

  1. Det enklaste är ju att likforma undervisningen, kostar mindre hjärngympa för pedagogen. Men surfplattan idag premierar främst bokstäver vilket naturligtvis är bra, läsandet har ökat,
    mycket tack vare e-boken, där Zlatans bok har haft stor betydelse. Jag tror ni har en stor utmaning i att vidga användningsområdet.

    SvaraRadera