torsdag 26 januari 2012

Språkutvecklande arbetssätt

Den här veckan passade jag på att ladda in Scribble Press (gratis) för att fortsätta utforska möjligheterna att arbeta med språk och iPad. Scribble Press är en enkel app där man kan skriva, rita och publicera egna böcker. Man kan välja att utgå från färdiga mallar som hjälper barnet att komma vidare i sitt berättande när fantasin tryter. Men det finns även möjlighet att börja med helt blanka sidor. De färdiga förslagen är skrivna på engelska, men det är lätt att ändra till vilket språk man vill genom att radera och skriva om. Till texten kan barnet välja att antingen rita egna bilder eller lägga in foton eller clip art bilder.

Jag och fyra barn började utforska appen tillsammans. För att få upp intresset för berättande och illustrerande valde jag denna gång att arbeta med en färdig mall. Barnet fick med hjälp av stödfrågor berätta lite om sig själv och sin familj. Till texten fick de rita sitt självporträtt och sina familjemedlemmars porträtt.
Så här blev en bok. Tyvärr verkar det vara något fel på själva utskriftsfunktionen men med lite klippande och klistrande fick jag till det också:) Förhoppningsvis kommer det en uppdatering som fixar till det problemet. Man kan välja att publicera boken via facebook, twitter, Scribble Press Gallery, e-post eller öppna den i iBooks.

I förskolans läroplan står det:
Förmåga att kunna kommunicera, söka ny kunskap och kunna samarbeta är nödvändig i ett samhälle präglat av ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Förskolan ska lägga grunden till att barnen på sikt kan tillägna sig de kunskaper som utgör den gemensamma referensram som alla i samhället behöver samt
Förskolan ska lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling och uppmuntra och ta till vara barnets nyfikenhet och intresse för den skriftspråkliga världen

Detta utdrag är bara en liten del av de möjligheter iPaden ger oss pedagoger i vårt arbete med att nå en högre måluppfyllelse.

1 kommentar:

  1. Mr Pedro är helt otrolig. Han har varit så lyhörd, så tålmodig och ärlig och bara underbar på sitt jobb som långivare. Jag kommer att köpa alla framtida hus med honom om jag någonsin flyttar till DC. Han är bara den absolut bästa."
    Jag kommer att rekommendera alla här som letar efter ett lån att kontakta en låneansvarig Pedro på e-post... pedroloanss@gmail.com

    SvaraRadera