torsdag 26 maj 2011

Fågelprojekt med start -vt 2011

 Projektet startades genom att barnen just då visade intresse för de fåglar som besökte vår gård. En dag frågade en pedagog "Varför kan fåglar flyga och inte jag"? Det var en genuin fråga som uppkom i ett naturligt samtal med barnen när de satt med olika skapande projekt. Just för att frågan var så genuin uppstod en härlig diskussion där många barn var inblandade och kom med olika teorier. Allt från att vi var för tunga, inte hade näbb, inte hade vingar till att vi kanske kan flyga - om vi provar.
 Det är rätt förundrande att se hur lite vi vuxna måste tillföra för att barnens idéer ska ta fart. Skapande lusten var enormt stor och barnen forskade om olika vanliga svenska fåglar. De ritade olika idéer, tittade på fåglar genom kikare och via bilder. Många lärde sig några fågelsorter, men framför allt fick barnens tankar och fantasier stort utrymme i detta projekt.


 Vi var på besök på Torekällberget när vi gick förbi dammen och såg dessa ståtliga gäss. Som tur var hade min kollega kameran med sig och tog några snabba bilder. Barnen fick nu en chans att diskutera om storlek och olikhet. Fåglar har inte alltid likadana fötter eller näbbar. Väl hemma printade vi ut bilderna på plast och projicerade detta på väggen med overhead apparatens hjälp (som för övrigt är ett oumbärligt verktyg). Några barn valde att måla av fågeln och......
 
....några har valt att måla andra fåglar. Barnen är otroligt kompetenta och kan uttrycka sig på sätt där vi bara häpnar. 


Det har varit viktigt för oss att leken ska få ta stor plats. Utifrån frågeställningen "Varför kan fåglar flyga och inte jag" ville några barn prova sin teori om vi kan flyga med hjälp av tillverkade vingar och klor.
Det är viktigt att vi i förskolan visar barnen olika tekniker samt hur olika material samspelar med varandra för att de ska få en grundläggande förståelse till olika tekniska och kreativa problemlösningar. Denna fågel är gjord av hönsnät, tidningspapper, tapetklister.

1 kommentar:

  1. Helt underbart skrivet och fina bilder. Bra arbetsbeskrivning och kan alltid inspirera andra att göra liknande.

    SvaraRadera